آنچه از جمشید مشایخی دریغ شد

«جمشید مشایخی با ایفای نقش در ژانرها و شخصیتهای مختلف از ناصرالدین شاه و کمال الملک تا یک رفتگر نشان داد چقدر انعطاف پذیر و آماده پذیرش نقش های پیچیده، چند وجهی و بزرگ است اما بهترین راه تجلیل از یک هنرمند این است که تا وقتی زنده اند به آنها نقشهای خوب پیشنهاد شود؛ این اتفاقی است که در سالهای پایانی عمر مشایخی از وی دریغ شد.»

به گزارش اکسیبو، غروب 13 فروردین ماه سال 1398 خبر رسید که جمشید مشایخی از دنیا رفته است، بازیگری سرشناس که عشق ایران و مردم به وضوح در رفتار و کردارش بود.

جمشید مشایخی می گفت: بعد از بازی در نقش “کمال الملک” به این نتیجه رسیدم، ای کاش به جای بازیگر نقاش بودم، چون هم زیباتر است و هم بسیار آرامش می دهد.

زنده یاد جمشید مشایخی در سال 85 (حدود 17 سال قبل) در گفت وگوی مشروح با اکسیبو از دوران فعالیت هنری اش و خاطراتش گفت که مشروح این گفت وگو در این لینک موجود است.

جمشید مشایخی با ناصرالدین شاه قاجار در «سلطان صاحبقران»، رضا خوشنویس در «هزار دستان»، پهلوان خلیل در «پهلوانان نمی میرند»، عبدالله بن مسعود در سریال «امام علی»، خان دایی فیلم «قیصر»، «شازده احتجاب»، حبیب آقا در «سوته دلان»، «کمال الملک» در خاطراتمان باقی مانده است، خودش می کفت: فیلم “خشت و آینه” را با اینکه نقشم زیاد نبود ولی بسیار مشکل بود، دوست دارم.

همچنین “قیصر”، “گاو”، “سوته دلان”، “شازده احتجاب”، “طلوع” و “ماهی ها در خاک می میرند”. در بعد از انقلاب هم یکی از فیلم هایی که خیلی از نظر بازیگری برایم مشکل بود و آن نقش را خیلی با زحمت بازی کردم “خانه عنکبوت” بود. اما چیزی که خیلی به آن نزدیک بودم و این اواخر با آن زندگی کردم همین “یک بوس کوچولو” بود. مثل اینکه خود من بودم و دارم می میرم با آن عشقی که به ایران دارم و در روحیه خود من هم همچنین احساس بوده است، من این فیلم را بهترین کار دوران بازیگری ام می دانم.

آنچه از جمشید مشایخی دریغ شد

در سال 98 و همزمان با درگذشت جمشید مشایخی، احمد طلبی نژاد به اکسیبو گفت: جمشید مشایخی با ایفای نقش در ژانرها و شخصیتهای مختلف از ناصرالدین شاه و کمال الملک تا یک رفتگر نشان داد چقدر انعطاف پذیر و آماده پذیرش نقش های پیچیده، چند وجهی و بزرگ است اما بهترین راه تجلیل از یک هنرمند این است که تا وقتی زنده اند به آنها نقشهای خوب پیشنهاد شود؛ این اتفاقی است که در سالهای پایانی عمر مشایخی از وی دریغ شد.

مشروح این گفت وگو در این لینک موجود است.

مشایخی از بازیگران پیشکسوت و چهره های ماندگار سینما، تیاتر و تلویزیون در ششم آذرماه 1313 در تهران متولد شد.

او دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر بوده و فعالیت هنری خود را پیش از انقلاب اسلامی، در سال 1336 با بازی در نمایش «وظیفه پزشک» آغاز کرد، با فیلم کوتاه «جلد مار» در سال 42 مقابل دوربین رفت و دو سال بعد با فیلم «خشت و آینه» وارد سینما شد.

این بازیگر پیشکسوت در بیش از 90 فیلم سینمایی و 50 سریال بازی کرد که با نگاهی به تمام این فیلم ها آثاری دیده می شود که سازنده آنها یا از کارگردان اولی ها بوده اند یا در زمانی که مشایخی در آثارشان بازی کرده از افراد شناخته شده ای در سینما نبوده اند. او در همین مورد، علت پذیرفتن بعضی نقش ها را کمک به کارگردان آن فیلم دانسته است؛ حتی اگر به کارنامه بازیگری اش لطمه وارد شود.

مشایخی در دوران فعالیت هنری خود دو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را در جشنواره فیلم فجر به ترتیب برای فیلم های «کمال الملک» و «گل های داودی» دریافت کرد.

او همچنین جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای ایفای نقش در فیلم «بانوی من» در هفتمین دوره جشن خانه سینما گرفت و نامزد دریافت تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد در سومین دوره جشن خانه سینما شد و جایزه بهترین بازیگر مرد را برای بازی در فیلم «پدربزرگ» از جشنواره بین المللی پیونگ یانگ به دست آورد.

این هنرمند تا به امروز ایفاگر نقش های متفاوت و ماندگاری در ژانرهای و سبک های مختلفی در سینما و تلویزیون بوده و با کارگردانان برجسته ای در طول تاریخ سینما همکاری کرده است. از جمله آثاری که او در آنها ایفای نقش کرده است، می توان به بازی در فیلم های «گاو»، «قیصر»، «شازده احتجاب»، «سوته دلان»، «خانه عنکبوت»، «کمال الملک»، «گل های داودی»، «آوار»، «پدربزرگ»، «طلسم»، «سرب»، «روز واقعه»، «خانه روی آب»، «یک بوس کوچولو»، «جرم» و «سیزده 59» و مجموعه های «هزاردستان»، «داستان های مولوی»، «سلطان صاحبقران»، «امام علی (ع)»، «پهلوانان نمی میرند» و «ستایش» اشاره کرد.

مشایخی در حوزه تیاتر هم فعالیت های موثری داشته و برای اولین بار در سال 1339 در تله تیاتر «بعد از سی سال» به کارگردانی علی نصیریان بازی کرد و در فاصله این سال ها تا 1352 در حدود 10 تله تیاتر حضور داشت و با هنرمندانی چون علی نصیریان، عباس جوانمرد و رکن الدین خسروی همکاری کرد.

در سال 1385 مستندی هم برای این هنرمند تولید شد که کارگردانی آن را الهام قره خانی و امیر مهرتاش مهدوی انجام دادند. این مستند با حضور شصت و پنج هنرمند و با گویندگی پرویز پرستویی تولید شد.

روایتی از قرارهایمان با جمشید مشایخی

به بهانه ی بزرگداشتی برای 84 سالگی جمشید مشایخی

آنچه از جمشید مشایخی دریغ شد
زنده یادان جمشید مشایخی و محمد علی کشاورز

پایان خبر اکسیبو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آنچه از جمشید مشایخی دریغ شد" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آنچه از جمشید مشایخی دریغ شد"، کلیک کنید.