بالاخره درون پشمک کهکشانی رصد شد/ عکس
به گزارش خبرگزاری اکسیبو و براساس گزارش اکسیبو، تلسکوپ فضایی جیمز وب(JWST) اولین نگاه اجمالی از درون یک سیاره اصطلاحا پشمکی موسوم به WASP-107 b را که در فاصله حدود 200 سال نوری از زمین قرار دارد، ارایه کرده است.
به نقل از آی ای، این رصدخانه فضایی قدرتمند، داده هایی را در مورد جرم هسته، جو متلاطم و ترکیب جوی این سیاره جمع آوری کرده است.
داده های جیمز وب اخترشناسان را قادر ساخت تا جرم هسته یک سیاره فراخورشیدی دور را برای اولین بار محاسبه کنند.
دیوید سینگ، نویسنده اصلی و استاد برجسته علوم زمین و سیاره شناسی بلومبرگ در دانشگاه جانز هاپکینز می گوید: نگاه کردن به درون سیاره ای که صدها سال نوری از ما فاصله دارد تقریبا غیرممکن به نظر می رسد، اما وقتی جرم، شعاع، ترکیب جوی و گرمای درون آن را می دانید، تمام آنچه را که برای رسیدن به اینکه داخل آن چیست و هسته آن چقدر سنگین است، در اختیار دارید.
اندازه گیری هسته یک سیاره فراخورشیدی برای اولین بار
محققان دریافتند که هسته سیاره WASP-107 b حدود 12 برابر بزرگتر از هسته زمین است.
یکی از شگفت انگیزترین یافته ها، میزان سطوح متان در این سیاره است که تقریباً هزار برابر کمتر از حد انتظار بود. این نشان می دهد که وقتی متان از جو سیاره عبور می کند، با برهمکنش با مولکول های دیگر جو یا حتی نور ستاره ها به ترکیبات دیگری تبدیل می شود.
ظفر رستم کلوف از پژوهشگران این مطالعه می گوید: این سیاره هسته ای داغ دارد و آن منبع گرما، شیمی گازها را در اعماق آن تغییر می دهد.
رستم کلوف افزود: ما فکر می کنیم این گرما باعث تغییر شیمی گازها می شود، به ویژه متان را از بین می برد و مقادیر زیادی کربن دی اکسید و کربن مونوکسید تولید می کند.
این سیاره فراخورشیدی که به طور خطرناکی نزدیک به ستاره میزبانش می چرخد، قابل سکونت نیست، چرا که بسیار داغ است، گرمایی که می تواند حاصل از «گرمایش کشندی» باشد. این رویداد به دلیل گردش عجیب سیاره به دور ستاره میزبانش اتفاق می افتد. در این مورد، سیاره WASP-107 b مداری کمی غیر دایره ای یا بیضوی دارد.
با این حال، ویژگی های منحصر به فرد آن سرنخ هایی کلیدی در مورد تکامل سیاره ای و پویایی جوهای سیاره های دوردست ارایه می دهد.
هم اندزه مشتری اما با یک دهم جرم آن
این سیاره غول پیکر گازی گرم تقریباً به اندازه سیاره مشتری است، اما فقط یک دهم آن جرم دارد.
این سیاره با وجود اندازه عظیمش به طرز شگفت آوری سبک است و به عنوان یکی از کم چگال ترین سیارات کشف شده در نظر گرفته می شود.
دلایل مختلفی به این متورم شدن کمک می کند. اول اینکه WASP-107 b هسته کوچکتری نسبت به مشتری دارد، به این معنی که جاذبه گرانشی یکسانی برای فشرده کردن جو خود ندارد. دوم اینکه جو سیاره به دلیل نزدیکی آن به ستاره میزبانش گرم و منبسط می شود. این گرمایش باعث اختلاط همرفتی شدید می شود که طی آن گازهای داغ بالا می روند و گازهای سرد شده فرو می روند و این فرآیند پویا، جو سیاره را منبسط می کند.
پژوهشگران علاوه بر متان، گوگرد دی اکسید، بخار آب، کربن دی اکسید و کربن مونوکسید را نیز در این سیاره شناسایی کرده اند. این داده ها نشان می دهد که سیاره WASP-107 b دارای عناصر سنگین تری نسبت به اورانوس یا نپتون است.
طبق بیانیه مطبوعاتی پژوهشگران، مطالعه و بررسی سیاره WASP-107 b زمینه را برای اکتشافات آینده غول های گازی مشابه فراهم می کند.
این تیم از تلسکوپ جیمز وب برای بررسی 25 سیاره دیگر در سال آینده استفاده خواهد کرد و تلاش می کند تا معمای پیچیده واکنش جو سیاره ها در شرایط سخت را حل کند.
227227
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "بالاخره درون پشمک کهکشانی رصد شد/ عکس" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "بالاخره درون پشمک کهکشانی رصد شد/ عکس"، کلیک کنید.